IELTS Reading tips: οι «παγίδες» των ερωτήσεων τύπου “True/False/Not Given”

Δύο από τις μορφές των ερωτήσεων που έχει να αντιμετωπίσει ο υποψήφιος IELTS στα reading passages είναι οι ερωτήσεις τύπου “True/False/Not Given” και οι ερωτήσεις τύπου “Yes/No/Not Given”.

Μία απάντηση είναι “true” όταν «λέει» ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο με αυτό που αναφέρεται στο κείμενο. 

Μία απάντηση είναι “yes” όταν συμφωνεί ΑΚΡΙΒΩΣ με την άποψη που εκφράζει ο συγγραφέας στο κείμενο.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι IELTS σε αυτού του τύπου τις ερωτήσεις δεν είναι η επιλογή μεταξύ “true/false” ή “yes/no”, με την οποία είναι συνήθως εξοικειωμένοι από άλλες εξετάσεις Αγγλικών, αλλά το να μπορούν να διακρίνουν πότε η σωστή επιλογή είναι το “not given”. “Not given” σημαίνει ότι οι πληροφορίες που αναφέρονται στην ερώτηση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως “true” ή “false” (αντίστοιχα “yes” ή “no”) με βάση το κείμενο.

Το συνηθέστερο λάθος που κάνουν οι υποψήφιοι IELTS όταν καλούνται να επιλέξουν (ή όχι) την απάντηση “not given” είναι να κάνουν επιλογές με βάση «αυτό που φαίνεται λογικό» και όχι με βάση τις πληροφορίες που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αναφέρονται στο κείμενο.

Παράδειγμα:

Στο κείμενο αναφέρεται: “The candidate didn’t get the job.”

Στην απάντηση αναφέρεται: “The candidate did not have the right qualifications for the post.”

O εξεταζόμενος μπορεί να σκεφτεί ότι «λογικά» το πρόσωπο «δεν πήρε τη δουλειά» γιατί δεν είχε τα «σωστά προσόντα για τη θέση». Αυτό όμως είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα. Μπορεί να είχε τα κατάλληλα προσόντα για τη θέση και να απορρίφθηκε για άλλο λόγο (π.χ. γιατί άργησε για τη συνέντευξη, γιατί ήταν αγενής κατά τη συνέντευξη, γιατί δε δέχθηκε το μισθό που του πρόσφεραν, γιατί ήταν “overqualified” κλπ.)

Επομένως, η σωστή απάντηση είναι “not given”. H μόνη πληροφορία που μας παρέχει το κείμενο είναι ότι ο υποψήφιος «δεν πήρε τη δουλειά». Μπορεί αυτό να συνέβη λόγω έλλειψης των κατάλληλων προσόντων, μπορεί και όχι. Η απάντηση δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιωθεί ούτε να διαψευσθεί.

Συμπερασματικά, η απάντηση μας θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στις πληροφορίες που παρέχονται στο κείμενο, όπως αυτές θα συγκριθούν με τη διατύπωση της ερώτησης. «Λογικά» και «προφανώς» είναι δύο λέξεις που θα πρέπει να αφαιρέσει από το λεξιλόγιό του ο υποψήφιος IELTS αν θέλει να απαντήσει σωστά αυτού του τύπου τις ερωτήσεις. Τίποτε δε «συνάγεται» ούτε «είναι προφανές» εάν δεν αναφέρεται ρητά.

Scroll to Top

Νο1 επιλογή των ενηλίκων για πιστοποίηση Ιταλικών και Ισπανικών.
-50% στα δίδακτρα, δώρο όλα τα βιβλία και υποτροφία 2ης ξένης γλώσσας για εγγραφές έως 30 Απριλίου!

Μοριοδοτούμενη πιστοποίηση Ισπανικών και Ιταλικών για ΑΣΕΠ άμεσα και πολύ οικονομικά στην Ευρωδιάσταση.
Νέα ταχύρρυθμα τμήματα Ισπανικών και Ιταλικών όλο το χρόνο.

Διαθέτουμε το καλύτερο πρόγραμμα σπουδών για ενήλικες, προϊόν 27ετους εμπειρίας και εξέλιξης. 

Online, τάξη ή blended learning. Real time ή ασύγχρονη εκπαίδευση (ή συνδυασμός).

Παρέχονται βιβλία σε φυσική μορφή, όχι απλές σημειώσεις.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ.

Επικοινωνία: 210 33.01.300 210 38.44.888, 210 41.000.34, 210 96.200.43